Op 31 mei kwamen 21 Schoon Water deelnemers samen in Rijkevoort en Oploo. Onder leiding van Schoon Water adviseur Bert Aasman bespraken ze een groot aantal onderwerpen, zoals Rhizoctonia bestrijding, bodemvocht sensoren en de groei van peen na groenbemesters.
Excursie bij Pascal Kusters in Rijkevoort
ZLTO bestuurslid Gerard Nabuurs was aanwezig namens de ambtelijke werkgroep. Hij vertelde over het belang van Schoon Water voor onze kinderen. Bij Pascal Kusters zijn een aantal onderwerpen behandeld:
- Het verschil van Rhizoctonia wel of niet behandelen in het veld: knollen die Rhizoctonia hebben en niet behandeld werden hadden schade. Het verstandig om Rhizoctonia te behandelen, maar dit hoeft niet standaard.
- Van de 21 deelnemers bepaalde maar één de Rhizoctonia index. De andere gebruiken standaard middelen.
- Er werden Coloradokevers gevonden. Het is belangrijk waakzaam te blijven. Echter hoeft pas bestreden te worden bij haartjes en larven.
- Onkruid werd niet optimaal bestreden door Grittenrol: de rug valt na toepassing uit elkaar en de bodemherbicide verdwijnt.
Excursie bij Harry Geling in Oploo
De deelnemers kregen in de schuur uitleg over de projecten Schoon Water voor Brabant en Brabant Bewust. Ondanks de (te) grote verscheidenheid aan projecten werd ze aangeraden toch aan deze projecten deel te nemen. In het veld:
- Phytophthora: de deelnemers kregen uitleg over wanneer te beginnen met de bestrijding.
- Wel of geen Cymoxanyl&Mancozeb? Bij een discussie kwam naar voren dat deze middelen geen bladbescherming geven, wat juist wel nodig is.
- Door goede beregening op basis van vochtsensors wordt stress verminderd, waardoor opname van mineralen verbetert.
- Niet alle groenbemesters zijn geschikt voor waspeen: op hyperspectraalbeelden was te zien dat Betamaxx niet geschikt is.