Normaal gesproken zijn bladmeststoffen voldoende tegen de schimmeldruk in de boomteelt. De laatste weken is de echte meeldauw druk echter heel hoog, dit komt ook terug via QMS modellen. De oorzaak: vrij hoge temperaturen in combinatie met vochtige omstandigheden door neerslag. Daarbij hebben rozen, heesters, bomen en vaste planten op het moment veel nieuw schot en jong vers blad. Dit is extra gevoelig voor schimmels.
QMS model ‘echte meeldauw’
Op onderstaande uitdraai van het QMS model ‘echte meeldauw’ zijn deze zeer hoge infectie pieken duidelijk zichtbaar. De infectiedruk wordt per dag weergegeven. De balken boven in de grafiek geven een hoge infectiedruk weer. De balken met stippellijnen zijn de voorspellingen.
Te hoge infectiedruk
Normaal zijn bladvoedingen en plantversterkers voldoende om schimmels onder controle te houden., Met de huidige infectiedruk en de zachte gewassen (met veel groei) is dit echter niet voldoende. Kijk eerst in uw gewas naar de schimmeldruk. Last van schimmels? 1-2x een chemische correctie is voldoende. Kies vervolgens voor middelen met een lage milieubelasting naar het grondwater. Laag scorende middelen zijn bijvoorbeeld Frupica en Signum, te vinden op de milieubelastingskaart.
Bladvoedingen en plantversterkers
Na deze periode van hoge infectiedruk en het weer afharden van het nieuwe laatste schot, kan weer overgestapt worden op bladvoedingen en plantversterkers. Regelmatig, preventief spuiten met bladmeststoffen die rijk zijn aan o.a. aminozuur, calcium, silicium, spoorelementen en zwavel zorgt voor weerbaardere planten. Weerbare planten hebben minder last van schimmels.
Optimale spuitmomenten
Wanneer er door het warme, vochtige weer dan toch een bespuiting nodig is, kan het ‘overzicht QMS Boomteelt’ gebruikt worden. In de bovenstaande tabel staan alle toegelaten middelen tegen echte meeldauw in de boomkwekerij. Let op: ook de middelen die niet zijn toegelaten in waterwingebieden. Hou hier rekening mee!