Schoon Water Tip: Insectbestrijding bij koel en vochtig weer vaak niet nodig

Bij het aanhoudende koele en natte groeiseizoen is de druk van schimmelziekten in diverse gewassen hoog. Voor wat betreft de druk van verschillende insecten zoals luizen is dit juist niet het geval. In vergelijking met andere jaren komen er nu juist minder luizen voor in diverse gewassen. Houdt hier rekening mee door in gewassen als consumptieaardappelen, peulvruchten, knolselderij en suikerbieten geen standaard luisbestrijdingen uit te voeren in een bepaald stadium van een gewas.  Voeg niet “voor de zekerheid” een luizenmiddel toe aan een bespuiting tegen schimmelziekten.

Schadedrempel luizendruk

Controleer altijd eerst goed in hoeverre er luis voorkomt in een gewas en neem op basis daarvan een beslissing of een bespuiting noodzakelijk is. Hanteer hierbij de schadedrempels.

Een voorbeeld zijn de suikerbieten waar de afgelopen maanden, met een goede controle en het hanteren van schadedrempels, een bespuiting tegen groene luizen vaak achterwege kon blijven. Vanaf nu kunnen in suikerbieten zwarte luizen nog een rol spelen. Voor deze luizen geldt een hoge schadedrempel van 75% plantbezetting van meer dan 200 zwarte luizen. Ook in gewassen als peulvruchten en knolselderij is de luizendruk nu laag.

Milieubelastingskaarten

Wanneer een bespuiting wel noodzakelijk is gebruik dan de milieubelastingskaarten van de diverse gewassen. Soms zijn er behoorlijke verschillen tussen de toegelaten insectenmiddelen in een bepaald gewas. Zo zijn de middelen Teppeki, Batavia en Gazelle minder milieubelastend in vergelijking tot Pirimor en Benevia.

Larven coloradokever

Ook de ontwikkeling van de larve van de coloradokever in aardappelen gaat bij koeler weer trager. U hoeft nog niet te spuiten als de larven op een enkele plant op de kopakker of alleen in het spuitspoor van het perceel te zien zijn. Aan de andere kant zijn er dit jaar veel percelen aardappelen met een dunne stand. De schadedrempel wordt dan eerder bereikt, omdat het aardappelloof van een aangetaste plant ook de bodem van de niet opgekomen buurplanten moet bedekken.

Wilt u meer informatie over insectenbestrijding? Neem dan gerust contact op met Schoon Water adviseur: Anton van der Velde (tel: 06-53151756) van Delphy, team Akkerbouw.

CLM en Delphy zijn niet aansprakelijk voor schade die ontstaat door het uitvoeren van een advies.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.