Demo biomulchfrees voor bestrijding ridderzuring in grasland

Donderdag 8 augustus werd de biomulchfrees gedemonstreerd voor de bestrijding van ridderzuring in Maren-Kessel. Op het perceel van Schoon Water melkveehouder Albert van den Berselaar is direct te zien dat dit probleem sterk speelt in de regio. Hoewel er met behulp van een spotspray-machine al goede resultaten zijn geboekt, mag op dit perceel helemaal geen chemische bestrijding plaatsvinden. Ter bestrijding van de ridderzuring wordt de Concept Agri SFB van Vlaming Agri ingezet.

Deze biomulchfrees verschilt op een aantal punten van een standaard frees, waardoor hij betere resultaten boekt in deze situatie. De messen staan dichter op elkaar, waardoor er ruim overlap tussen de messen is. Dit zorgt ervoor dat de penwortels van de zuring meegepakt worden. Bij een normale frees schieten deze tussen de messen door. Daarnaast draait de rotor van de trekker af in plaats van naar de trekker toe. Dit zorgt ervoor dat de gewasresten -en in dit geval de zuring- beter bovenop komen, waardoor de wortels beter uitdrogen.

Demonstratieperceel met zichtbare ridderzuring.

Mooi in theorie, en als we de machine in werking zien, zien we dat deze inderdaad in één werkgang het gras én de zuring volledig wegsnijdt. Wanneer de frees langs is geweest, blijven er slechts schoon afgesneden penwortels achter. Wanneer de trekker stilstaat laat Christian Zutt van Vlaming Agri een ander voordeel zien: de frees kan ondieper werken, waardoor de wortels van het gras kunnen blijven zitten. Dit zorgt voor betere afwatering en laat het perceel mooier achter. Dit komt doordat de haarwortels van de graszode aanwezig blijven in de grond, waardoor de grond het water beter doorlaat dan bij een toepassing met een normale frees.

Omdat de penwortel blijft zitten, zal deze uitgeput moeten worden. Het plan is nu om zes weken lang eenmaal per week met de cultivator over het gefreesde perceel te gaan, om de nieuwe aangroei van zuring steeds boven te leggen en uit te drogen. De resultaten zouden komend jaar zichtbaar moeten zijn. Het doel is de zittende zuring uit te putten, waardoor die komend seizoen niet terug kan komen.

Close-up van de frees. Te zien is dat er kort onder het stoeltje van het gras wordt gefreesd, waardoor de wortels blijven zitten.

Biomulchfrees aan het werk in het perceel.

Dit bericht is geplaatst in Bijeenkomsten, Schoon Water voor Brabant met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.