Schoon Water Tip: Groenbemester zaaien met korting

Het is weer tijd om de groenbemester in te zaaien. Daarom delen we met u dit bericht van 1001ha (https://groenbemesters.1001ha.nl/): Steeds vaker zien we dat akkerbouwers in de winter hun akkers bedekken met groenbemesters. Een goede ontwikkeling, want het bedekken van de bodem heeft een positieve invloed op de gezondheid van de bodem. Denk bijvoorbeeld aan het stabiel houden/verhogen van het bodem organische stofgehalte. Echter bestaan de meeste groenbemester mengsels doorgaans uit een enkele soort of een simpel mengsel. 1001ha wil ondernemers stimuleren om te kiezen voor een soortenrijk mengsel, zodat er nog een grotere impact gemaakt kan worden op het milieu. In dit bericht lees je hier meer over.

Vlinderbloemigen mengsels

Soortenrijke mengsels met vlinderbloemigen zullen het stikstofbindende vermogen van de bodem verhogen, waardoor er in het vervolggewas minder (kunst)mest gebruikt hoeft te worden. Dubbele winst, want meer koolstof in de bodem betekent meer voedsel voor het bodemleven. Én minder kunstmestgebruik resulteert in minder uitstoot van CO2. Daarnaast wordt de biodiversiteit positief beïnvloed.

Korting groenbemester

Door een crowdfundingactie van 1001ha kunnen ondernemers experimenteren met soortenrijke groenbemesters. Akkerbouwers krijgen zo’n 40% korting op de aanschaf van 5 hectare biodivers groenbemestermengsel mét stikstofbindende planten. Ze bieden 15 mengsels aan die geleverd worden door drie leveranciers. Op de website kan gebruik worden gemaakt van een keuzehulp om te bepalen welk mengsel het beste past bij uw bouwplan en situatie. In Brabant is er nog budget over, dus neem vooral even een kijkje op https://groenbemesters.1001ha.nl/.

Noot vanuit Delphy: Let bij het samenstellen van het mengsel – met name op de zandgronden – wel op dat geen waardplanten worden gekozen van aaltjes waar u al problemen mee heeft. Dus: eerst een aaltjesmonster laten steken en afhankelijk van uitslag en volggewas kiezen voor de juiste groenbemester(s) aan de hand van www.aaltjesschema.nl

CLM en Delphy zijn niet aansprakelijk voor schade die ontstaat door het uitvoeren van een advies.

Dit bericht is geplaatst in Teelttips. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.