Schoon Water demo: Schildluis bestrijden in Taxus met gaasvlieglarven

Schoon Water kweker Ton Manders heeft in 2024 samen met Bioline twee demo’s uitgevoerd:

 Doel van de demo is het demonstreren en testen van geïntegreerde bestrijding van de schildluis in Taxus met de inzet van een biologische bestrijder. Dit zijn gaasvliegeitjes geplakt op een touw dat in/op het gewas hangt, gecombineerd met een bloemenmengsel naast het demo veldje om meer natuurlijke vijanden te stimuleren.

Demo locatie:        Kwekerij Ton Manders te Gemert
Start demo:           juni 2024

Strategie
Bij waarneming van de 1e jonge schildluizen worden Chrysoline touwtjes met daarop gaasvliegeitjes ingezet. De jonge schildluizen komen onder een hard schild vandaan en verplaatsen zich naar de jonge groeischeuten van de Taxus.

Groene gaasvlieg (Chrysopa carnea)
De groene gaasvlieg komt vaak spontaan voor in kassen en open lucht. De volwassen gaasvlieg is geen roofdier, maar voedt zich met nectar, honingdauw en stuifmeel. De larven echter, zijn uitermate vraatzuchtig en zeer efficiënt in de bestrijding van bladluishaarden. Een larve kan tot 50 bladluizen per dag verorberen.

Gaasvlieglarve met prooi

Chrysopa larven voeden zich ook met mijten en andere insecten zoals wolluis, spint, trips, witte vliegen en kleine rupsen. Ze hebben tangachtige kaken waarmee ze de prooi vasthouden en binnendringen. Vervolgens injecteert de gaasvlieg-larve enzymen die geleidelijk de interne organen verteren. De vloeibare lichaamsinhoud wordt vervolgens via de kaken naar buiten gezogen.

Chrysoline bevat Chrysopa carnea eitjes. De larven zijn toepasbaar in verschillende groenten-, fruit- en sierteeltgewassen. Het voordeel van Crysopa carnea is dat ze actief blijven, onafhankelijk van wijzigingen in temperatuur of luchtvochtigheid.

Chrysoline touw met gaasvliegeitjes

1e uitzet Chrysoline
De eerste inzet van de Chrysoline touwtjes vond plaats op het moment dat de jonge schildluizen onder het harde schild vandaan kwamen en zich verplaatsten. Dit was op 24 juni 2024. De eerste jonge schildluizen werden waargenomen in de Taxus bollen. Gedurende 14 dagen gaan de gaasvlieglarven, die uit de eitjes komen, op zoek gaan naar jonge schildluizen. Zie foto’s hiernaast.

Inzaai bloemenrand
Op 24 juli zijn de Taxus bollen geknipt en worden nog enkele jonge schildluizen waargenomen. Naast het demoveldje is het pad ingezaaid met een bloemenmengsel om natuurlijke vijanden te bevorderen en de gaasvliegpopulatie in stand te houden. Wanneer het bloemenmengsel bloeit, kunnen de volwassen gaasvliegen hier voedsel vinden. Het inzaaien was aan de late kant, maar door de zeer natte omstandigheden in 2024 ging dit niet eerder.

2e uitzet Chrysoline touw

2e uitzet Chrysoline
Op 29 augustus zijn middels touwtjes de gaasvliegeitjes nogmaals uitgezet (zie foto rechts). Het bloemenmengsel is inmiddels ook goed opgekomen en ontwikkeld.

Op 11 september is de demo beoordeeld. Op dat moment waren er alleen lege eitjes op het touw en geen jonge schildluizen te zien. Ook niet op het deel van het perceel dat chemisch behandeld is.

In combinatie met bloeiend bloemenmengsel lijkt bestrijding goed te werken (op onderstaande foto: links naast Taxus bollen). Dit is nog een kleine demo, dus te harde conclusies mogen we niet nemen. Maar dit lijkt perspectief te bieden voor de toekomst.

Vervolg 2025
In de winter wordt de demo geëvalueerd met Bioline (leverancier van de Chrysoline touwtjes), kweker, CLM (project Schoon Water) en Delphy. Graag herhalen we deze demo gecombineerd met de bloemenstroken in 2025 op een groter demo veld. Bioline wil de Chrysoline touwtjes in 2e helft van 2025 op de markt brengen voor gebruik in de praktijk.

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.