Op percelen waar ooit de aaltjes Trichodorus en of Paratrichodorus zijn gevonden, is het nu oppassen geblazen! Deze aaltjessoorten verplaatsen zich met het grondwater omhoog en zitten nu boven in de bouwvoor. Wacht met zaaien/poten tot het weer droger is.
De meeste schade ontstaat bij het begin van de teelt. De wortels worden direct aangeprikt en gaan dan horizontaal groeien. Aardappelkiemen gaan kronkelen en vertonen bruine vlekken. De beste oplossing is, op deze percelen, te wachten met het zaaien of poten wanneer de grond is opgedroogd en de temperatuur grond > 10 graden is. Het gewas groeit dan vlot door en de aaltjes kunnen dan de snelheid van de wortelgroei niet bijbenen.
De teelt van o.a. de volgende gewassen zijn gevoelig voor deze aaltjes:
- Aardappel
- Biet
- Witlof
- Ui
- Peen
Er is kans op indirecte schade (kwaliteitsverlies/afkeuring) door het overbrengen van het tabaksratelvirus bij:
- Aardappel
- Tulp
- Gladiool
Wat kunt u doen?
- Trichodoride aaltjes veroorzaken vooral problemen rond de opkomst van veel gewassen. De kans op schade is groter in een koud en nat voorjaar.
- Bij P. teres zijn goede ervaringen met extra organische stof in de bovenlaag. Dit voorkomt directe schade en verstoort het aaltje.
- Wanneer u vermoedt dat de aaltjes zijn besmet met het tabaksratelvirus, kies dan een aardappelras met een hoog resistentiecijfer tegen kringerigheid.
- Bij hoge aaltjesdichtheden hebben granulaten een positief effect rond de opkomst. Granulaten doden de aaltjes niet, ze hebben een verlammende werking waardoor er minder vermeerdering plaats vindt. Granulaten zijn in suikerbieten echter zelden rendabel.