Om minder afhankelijk van chemische bestrijdingsmiddelen te worden is een weerbaar teeltsysteem gewenst. Het uitgangspunt hierbij is een teeltsysteem waarbij bodemgezondheid centraal staat. De belangrijke aandachtspunten voor een weerbaar teeltsysteem zijn organische stof, structuur boven- en ondergrond, bodemleven en beheersing abiotische stress factoren en plantversterking.
Vruchtwisseling en groenbemesters
Bij teeltwisseling eerst een voorteelt van groenbemester inplannen om aaltjes problemen te voorkomen en bodemstructuur te verbeteren. Japanse haver, tagetus of bladrammenas zijn hiervoor o.a. geschikt. Bloemenmengsels kunnen ook. Let daarbij wel op dat geen waardplanten worden gekozen van aaltjes die schade veroorzaken aan het volggewas. Hiervoor kan het aaltjesschema gebruikt worden.
Japanse haver levert veel EOS op wat het bodemleven bij het inwerken stimuleert. Bladrammenas geeft een snelle bodembedekking en doorbreekt eventuele verdichte lagen. Gerst of grasbanen vormen een stabiele bovengrond, goede berijdbaarheid en verlaging van de onkruiddruk.
Organische stof, bodemleven, -weerbaarheid en -structuur
Stabiele organische producten met een laag humificatie coëfficiënt (compost, stro, houtsnippers, biochar) zijn o.a. geschikt om de jaarlijkse afbraak van organisch materiaal te compenseren. Diversiteit in aanvoer van organisch materiaal geeft ook een diversiteit aan bodemleven en daarmee verhoging van de bodemweerbaarheid. Schimmels zijn met name actief op plantaardig materiaal terwijl bacteriën vooral leven op dierlijke meststoffen. Organische stof is de voedingsbron van het bodemleven en houdt de bodemvruchtbaarheid en vochtcapaciteit van de bodem op peil.
De bodemweerbaarheid is tevens te verhogen door inzet van bodemverbeteraars zoals Liquid humus, HaifaStim Humik, Fulvic 25, etc. Humine en fulvine zuren verhogen de bodemgezondheid en verbeteren de opname van vocht en voedings-elementen in het wortelmilieu.
Het aanbrengen van specifieke bodemschimmels kan aan de hand van een chroma die inzichtelijk maakt hoe de bodembiologie is samengesteld. Met inzet van Micosat F kan bv de bezetting van de grond met mycorrhiza worden verhoogd. TerraPulse is een druivenmost en een zeer goede microbiële impuls.
Beheersing abiotische stress (vocht, temperatuur, instraling etc.)
Voorkom zoveel mogelijke abiotische stress factoren zoals extreme lage of hoge rv / temperatuur, droogte, water overlast, zuurstofgebrek etc. Denk daarbij aan bijvoorbeeld onderbegroeiing, mulchen, fertigatie, peil gestuurde drainage of afwatering perceel om deze factoren te beheersen. Daarnaast kunnen regelmatige gewasbespuitingen met aminozuren de abiotische stressomstandigheden verlagen. Plantversterkers zoals Aminosol, Optima Leaf Amino, Hicure en HaifaStim Booster hebben hier vooral invloed op.
Plantversterking
Regelmatige gewasbespuitingen (om de 2-3 weken) in het groeiseizoen met aminozuren, vloeibare zwavel, en plantaardige bladmeststoffen (bv OPF, HaifaStim) versterken het blad en verhogen de plantweerbaarheid. Praktijktesten in Prunussen tonen aan dat via plantversterking een beheersbare meeldauw druk tot eind september is te realiseren. Chemische bespuitingen kunnen hierdoor zeer beperkt blijven.