Demo groenbemester & ervaringen spotspraying

Dit jaar heeft Schoon Water akkerbouwer Nathan van Beek onder begeleiding van Stefan Muijtjens een aantal groenbemester mengsels ingezaaid. Daarnaast is Loonbedrijf Oomen op een anders perceel van Nathan aan de slag gegaan met de Ecorobotix Spotspray. Donderdag 21 november namen we een kijkje bij de groenbemesters en bespraken we de eerste ervaringen van de spotspray-machine.

Gele lupine

Groenbemesters
Nathan van Beek had een centrale vraag: “Hoe kan ik binnen de huidige mestwetgeving het organische stofgehalte van mijn bodem op peil houden en het liefst ook nog verhogen?” Samen met onafhankelijk landbouwadviseur Stefan Muijtjens ging hij hiermee aan de slag. Op een perceel van Nathan in Molenschot met fijne zandgrond bleken veel vrijlevende wortelaaltjes (Trichodorus similis en Pratylenchus penetrans) aanwezig te zijn. Om saprofyte aaltjes aan te trekken en het organische stofgehalte te behouden, zijn na de graanoogst verschillende groenbemestermengsels ingezaaid. In totaal zijn vier verschillende mengsels gezaaid. De mengsels verschilde in de volgende eigenschappen: makkelijk weg vriezen van de planten, minimale gewasresten overhouden, stimuleren van het algehele bodemleven en het onderdrukken van vrijlevende wortelaaltjes.

Onkruiden voorkomen
Op een perceel met groenbemesters wil je het liefst onkruiden voorkomen zodat je daar in de vervolgteelt geen problemen mee krijgt. Voordat de groenbemester gezaaid gaat worden kan de bodem het best 3 keer licht bewerkt worden met een woeler op een diepte van 3 cm. Kies daarnaast voor een mengsel met veel diversiteit in gewasgroei. Hierdoor krijgen onkruiden geen kans om zich te ontwikkelen tijdens de groeiperiode. Om te voorkomen dat onkruiden op een later moment toch een kans krijgen om te groeien, kan het helpen door planten in het mengsel te hebben die gefaseerd afsterven tijdens vorst.

In het veld bij Nathan van Beek, waarbij Stefan Muijtjens iets verteld over de groenbemestermengsels.

Voorbereiding
Slechte groenbemesters zorgen voor veel gedoe in de vervolgteelten. Begin daarom op tijd met het voorbereiden. Neem bijvoorbeeld het zaaimoment; bij eerder zaaien kunnen groenbemesters, zoals boekweit en gele mosterd, zaden gaan vormen. Dit is wat je liever niet zou willen. Een afweging die hierin gemaakt kan worden is om twee keer groenbemesters te zaaien op hetzelfde perceel. Zo voorkom je dat de bodem braak komt te liggen en groenbemesters zaad kunnen zetten.

Spotspraying
Afgelopen jaar werden maar liefst 48 Ecorobotix spotsprayers aangeschaft in Brabant. Loonbedrijf Oomen heeft nu een klein jaar met deze machine bij diverse ondernemers mogen rondrijden. In die tijd heeft hij veel ervaringen opgedaan. Zo spoot hij in het begin met een veiligheidsmarge van 6 cm, maar hierin merkte hij dat er nog te veel onkruidplanten werden overgeslagen. Na wat experimenten met een verkleinde veiligheidsmarge, rijdt hij nu zelfs zonder deze marge. Hierop komen positieve reacties van ondernemers waarbij het gewas minimaal wordt aangetast. Daarnaast benoemd Ard Jan dat het van belang is om selectieve middelen te gebruiken. Als voorbeeld werd genoemd dat een middel zoals Round Up te ‘all round’ is en voor problemen kan zorgen in de bieten. Oomen ziet de toekomst positief in: “In een jaar tijd hebben we al veel geleerd over deze machine. Hierdoor kunnen we steeds gerichter onkruiden bestrijden.”

Uitleg van loonbedrijf Oomen over de Ecorobotix spotsprayer.

Meer informatie over deze groenbemester demo: Stefan Muijtjens (onafhankelijk landbouwadviseur), tel: 0032 473 19 26 56 of stefan@landbouwadviseur.be

Dit bericht is geplaatst in Bijeenkomsten, Schoon Water voor Brabant. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.