Theo Swinkels van tuinbouwbedrijf ‘de Zijp’ teelt aardbeien en asperges in Boekel. Hij maakte gebruik van de Schoon Water investeringsbijdrage voor de aanschaf van zijn LVS-kar. Hij gebruikt de Laag Volume Strooi-techniek om pleksgewijs zijn onkruid te kunnen bestrijden met minder drift. Zo vermindert hij niet alleen de milieubelasting, maar ook de spuitschade aan de planten.
Een deel van de aardbeien staat in de volle grond op een bed van stro. Zo zijn ze beschermd tegen opspattend zand en Phytophthora. Daarnaast teelt hij ook aardbeien op stellingen met kappen. “Die zorgen voor meer diversiteit en kwaliteit. Het beschermt tegen de regen en nu kan ik twee teelten per jaar draaien” zegt Swinkels. “Omdat de planten droog blijven hoeft er ook minder gespoten te worden.”
LVS-kar
Hij begon 20 jaar geleden met de voorganger van zijn huidige LVS spuit. Theo: “Het systeem bevalt goed voor bepaalde werkzaamheden. Volvelds gebruiken we een grote spuit achter de trekker, maar als we alleen pleksgewijs hoeven te spuiten of de planten niet mogen raken is het ideaal.” Door het systeem wordt het gebruikte middel egaal verdeeld met lage dosering en een minimale hoeveelheid water. Hierdoor kan er tot 50% middel bespaard worden. Op zijn grote spuit gebruikt hij al jaren luchtondersteuning, een techniek die de spuitvloeistof dieper het gewas in spuit en minder drift veroorzaakt.
Trots op zijn bedrijf
Zijn passie voor aardbeien begon op jonge leeftijd, tijdens een bijbaan bij een teler in de buurt. Met zijn broer plantte hij een stukje grond in bij zijn ouders en nu, bijna 40 jaar later, teelt hij ze nog steeds, samen met vriendin Carina, op 10 hectare in Boekel. Zo’n 4 jaar geleden is de teelt van 1 hectare asperges erbij gekomen, voornamelijk voor de thuiswinkel die Carina beheert.
Duurzaamheid is zeker belangrijk voor Swinkels. Naast de LVS techniek en spuiten met luchtondersteuning gebruikt hij druppelbevloeiing om uitspoeling van nutriënten te verminderen en heeft hij een rietfiltersloot om verontreinigd water dat uit de stellingen spoelt te filteren.
Schoon Water
Sinds de komst van de asperges op zijn bedrijf, zo’n 4 jaar gelden, is Theo Swinkels deelnemer aan Schoon Water: “Door deel te zijn van Schoon Water let je automatisch meer op wat je doet”, merkt hij op. “Er gebeuren goede dingen, zoals minder middelengebruik en drift reducerende doppen. Het gaat waarschijnlijk ook steeds belangrijker worden.”