Bijeenkomst boomkwekerij: mechanische onkruidbestrijding in de praktijk

Op 6 juni kwamen de groepen sierteelt en snijheesters bijeen bij boomkwekerij Arno van Nunen. Tijdens de bijeenkomst werden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mechanische onkruidbestrijding gepresenteerd door Arie Schipper van Delphy. Daarna werd de nieuwe schoffelmachine van Arno van Nunen gedemonstreerd. Deze machine kan dankzij camera’s en GPS ook in de rij schoffelen.

Arie schipper begon de bijeenkomst met een presentatie over nieuwe technieken voor mechanische onkruidbestrijding. De specialist teelt en techniek in de boomkwekerij begeleidt al enkele jaren de groep ‘mechanische onkruidbestrijding in Zundert’. Deze groep innovatieve telers werkt veel met mechanische onkruidbestrijding. Gemiddeld werd er 9 keer per seizoen mechanisch onkruid bestrijdt.

Voor- en nadelen van de verschillende systemen werden besproken. Zo leert de ervaring dat schoffels en perslucht goed werken tegen onkruid in de rij, maar alleen op zandgrond. Ook is voor een goede werking ongeveer 4 bar nodig. Ook de aangedreven wiedeg werd besproken. Deze werkt dwars over de bedden, zodat die weer mooi vlak worden gelegd. Daarna kan mooi worden geschoffeld. Dit werkt goed bij een opgaand gewas, zoals beuken, anders kunnen de pinnen van de wiedeg blijven hangen in het gewas.

Na de presentatie gingen de deelnemers het veld in voor een demonstratie van de nieuwe schoffelmachine van Arno van Nunen. In de coniferen, toen ongeveer 25-30cm groot op een afstand van 50 bij 50, werd de schoffel van Ferrari gebruikt. Hij werkt onder deze omstandigheden erg goed. Het is echter wel belangrijk om te schoffelen wanneer het onkruid nog klein is, anders wordt het onkruid aangezien voor een conifeer en wordt hij niet weg geschoffeld. Ook moeten de planten diep genoeg worden geplant, anders worden ze eruit geschoffeld en drogen ze op. Een nadeel van de machine is dat de vrije uitloophoogte niet hoog genoeg is. De machine kan alleen gebruikt worden in het eerste jaar, want daarna is het gewas te hoog.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Schoon Water voor Brabant met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.