Piet van Cranenbroek: aspergeteler
Piet van Cranenbroek heeft de teelt van asperges niet van huis uit meegekregen, hij was werkzaam in de bouw. Van Cranenbroek: "Ik wilde graag een huis bouwen in het buitengebied en ben in 1986 begonnen in de vollegrondstuinbouw. Ik heb een deeltijdopleiding aan de Tuinbouwvakschool in Someren gevolgd en heb ervaring opgedaan bij een ander bedrijf. Uiteindelijk heb ik me in asperges gespecialiseerd omdat dit het meest renderende gewas is en de eenvoud van de teelt staat me aan."
Verwarmde asperges
Van Cranenbroek: "Vijftien jaar geleden zijn we begonnen met de verwarmde teelt van asperges in tunnels, later hebben we ook een kas gebouwd van 1,4 ha. Ook buiten hebben we grondverwarming aangelegd, onze asperges zijn hierdoor drie à vier weken vroeger dan die van de koude grond." "Op 1 maart steken we de eerste asperges al en het seizoen loopt tot 24 juni. Deze datum staat van oudsher vast, het is de langste dag en het gewas moet hierna herstellen." "Onze asperges gaan naar de veiling ZON en een deel verkopen we aan huis." Schoon Water en asperges
Van Cranenbroek doet sinds 2005 mee aan 'Schoon Water'. "Ik wil zo min mogelijk bespuitingen uitvoeren en een bijdrage leveren aan schoon grondwater. Ik heb ook drie jaar in een biologische groep gezeten. Ik heb uiteindelijk niet gekozen voor biologisch omdat ik daar te weinig meerwaarde in zag."
Maatregelen Van Cranenbroek neemt, in overleg met bedrijfsbegeleider Jos van Hamont, verschillende maatregelen op zijn bedrijf om de milieubelasting van het grondwater te verlagen:
- Keuze voor middelen met een lagere milieubelasting: een schimmelbestrijdingsmiddel als Score zit beduidend lager in uitspoeling dan Kenbyo. In de onkruidbestrijding kan gelukkig weer gekozen worden voor Linuron wat stukken minder belastend is voor het grondwater dan Sencor.
- Lagere dosering van middelen: "Sinds ik deelneem aan Schoon Water ben ik met de dosering naar beneden gegaan. Soms wel 25 tot 50%."
- Mechanische onkruidverwijdering: "Ik frees de asperges met de smalspoortrekker om het onkruid de baas te blijven."
- Waarnemen: "Voor ik een bespuiting uitvoer tegen de aspergekever, ga ik eerst in het gewas kijken. Als de schadedrempel niet overschreden wordt, stel ik de bespuiting uit."
- Inzet van Pre-Tect: "Door deze bladmeststof wordt de plant vitaler, bouwt meer weer-stand op en wordt minder vatbaar voor ziekten. Je verspuit het middel als vloeistof. De kosten zijn ongeveer 130,- euro per hectare." Van Cranenbroek gaat Pre-Tect volgend jaar juli op de helft van de percelen inzetten. "Het doel is dat we minder bespuitingen hoeven uitvoeren en minder kunstmest nodig hebben."
Van Cranenbroek heeft Pre-Tect dit seizoen al uitgeprobeerd. "Maar we waren te laat met het toedienen van het middel. Daarom kan ik ook nog weinig zeggen over de resultaten tot nu toe. De resultaten zullen ook afhankelijk zijn van het seizoen, de weersomstandigheden en ziektedruk spelen ook mee. Volgend jaar gaan we daarom echt een proef wegleggen met Pre-Tect." Op de website (www.schoon-water.nl) en in de nieuwsbrief houden we u hiervan op de hoogte.
|