| Interview met Bert Aasman, Marktgroepmanager DLV Plant Bert Aasman is vanaf het begin van het project (2001) bij Schoon Water betrokken. Aasman: "Binnen het project zorg ik ervoor dat het praktijkdeel goed verloopt. Ik zorg voor de vertaling van beleidsdoelen naar praktijkdoelen en breng hier creativiteit in." Aasman en aaltjes Binnen het HPA Actieplan Aaltjesbeheersing is Aasman projectleider van het onderdeel Aaltjewijzer. Het doel van dit actieplan is drieledig:
Een van de taken hierbij is om eenduidig advies te krijgen over aaltjesbeheersing. Telers kunnen hierover informatie vinden op www.kennisakker.nl.
| |
| Aaltjes en Schoon Water
Telers op de zandgronden zijn bij wet verplicht om na mais een groenbemester te zaaien. Aasman: "We weten dat sommige groenbemesters aaltjes vermeerderen, maar hoe werkt dit nu in de praktijk? Wat is de schade in volggewassen? Daar ben ik benieuwd naar. Ik wil er naar toe dat kwekers groenbemesters ontwikkelen die aaltjes bestijden." "Binnen Schoon Water hebben we een praktijktest gedaan. Na de maisteelt hebben we door middel van bodemmonsters gekeken welke aaltjes er op het proefperceel voorkomen. Vervolgens hebben we verschillende groenbemesters ingezaaid. Voordat de mais weer gezaaid wordt, gaan we weer meten welke aaltjes er voorkomen. Dit jaar doen we dat voor het tweede jaar." "In het eerste jaar zaten de aaltjes voor en na de groenbemester op hetzelfde niveau. Er waren niet meer, maar ook niet minder aaltjes." We houden de deelnemers aan Schoon Water via de nieuwsbrief en website op de hoogte van de resultaten. Ook zijn er een aantal excursies geweest naar het betreffende perceel, maar bovengronds is helaas niet veel te zien. Waar moeten telers op letten bij het gebruik van groenbemesters?
|