Gemeente Bladel behaalt goud!

21 november 2008

Op 29 mei 2008 ontving de gemeente Bladel het officiele certificaat Goud van de Barometer Duurzaam Terreinbeheer. 'Die gouden plak is de kroon op ons werk', zegt Huub Willems van de gemeente Blader, die samen met afdelingshoofd Meijer aan de wieg stond van dit succes.

Reeds in de beginjaren tachtig was de gemeente Bladel er zowel bestuurlijk als ambtelijk van overtuigd dat chemische onkruidbestrijding in beplantingen voor Bladel zondermeer tot het verleden behoorde. Tegelijkertijd is de gemeente gestart met mechanisch onkruidbeheer op verhardingen. Eind jaren '80 had de gemeente dit ook op de rails, met uitzondering van de kasseienwegen. Op deze wegen kon geen afdoende resultaat worden bereikt met borstelen of branden. Hier is round-up gebruikt tot de WAVE-methode werd geintroduceerd. Sinds 2006 kan de gemeente ook deze historische wegen zonder bestrijdingsmiddelen schoonhouden.

Goed voorbeeld
Door het duurzaam beheer van de openbare ruimte wil de gemeente Bladel het signaal geven aan particuliere terreinbeheerders dat het ook anders kan. De gemeente vervult hiermee een voorbeeldrol.

Sportvelden en gladheidbestrijding
Ook op de sportvelden is het beheer aangepast en is overgeschakeld op bemesting met micro-organismen. 'Dat is goed voor de grasmat en de waterkwaliteit' volgens Willems. Gladheidbestrijding wordt uitgevoerd met nat zout.

Kaderrichtlijn Water
Tengevolge van de omschakeling naar duurzaam beheer is de gemeente klaar voor de Kaderrichtlijn Water.

Convenant gemeenten

Gemeenten tekenen convenant!

Tijdens het Schoon Water symposium in Hoogeloon -op 1 februari jongstleden- hebben de gemeenten Oss, Waalwijk en ?s-Hertogenbosch het convenant ?Schoon Water voor Brabant? getekend. Samen met de convenantpartners Brabant Water, Provincie Brabant en de waterschappen hebben zij hiermee vastgelegd het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen binnen het grondgebied van hun gemeente te verminderen.

De gemeenten gaan de komende jaren het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen op verhardingen beperken. Hierbij moeten zij de eerste twee jaar minimaal aan de DOB-richtlijnen (Duurzaam Onkruid Beheer) voldoen. Dit houdt in dat ze bij eventuele toediening van chemische bestrijdingsmiddelen rekening houden met factoren als neerslag na bespuiten, hoeveelheid en type middel en de plaats waarop het middel wordt toegediend. In de periode daarna werken de gemeenten toe naar het certificeringsniveau zilver op de Barometer Duurzaam Terreinbeheer. Bij niveau Zilver is gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen alleen toegestaan in onveilige situaties waar alternatieven geen oplossing bieden.

Door het goede voorbeeld te geven, willen de gemeenten particulieren en bedrijven stimuleren het onkruidbeheer milieuvriendelijk uit te voeren.


De gemeenten Oss, Waalwijk en ?s-Hertogenbosch tekenen het convenant ?Schoon Water voor Brabant?.